Bebekler neden kabız olur?

Bebekler neden kabız olur?

Bebekler neden kabız olur?

Bebeklerde yaşamın ilk yılında anneleri uğraştıran bir sorun da Kabızlıktır. Kabızlık, geç, kuru ve sert kaka yapma halidir. Her bebeğin kendine göre, aldığı besinlere de bağlı olarak bir barsak hareket düzeni vardır. Gün aşırı ve hatta 3 günde bir normal kıvamda kaka yapan bebekleri kabız olarak nitelemek yanlıştır. Kabızlık çeken bebekler, 3-4 günde bir sert, kuru, kıvranarak, sancılı kaka yaparlar. Bu eylem sırasında makattaki çatlaklardan kanamalar olur. Bebeklerde görülen kabızlık, aşağıdaki nedenlere bağlı olabilir:
1. Dengesiz beslenme; yüksek protein, düşük şekerli ve nişastalı besinlerden oluşan bir diyetle beslenme, eksik sıvı ve az posalı besin alan bebeklerde kabızlık olağandır.
2. Hatalı tuvalet eğitimi ve ruhsal gerginlik halleri; çok erkenden başlanan tuvalet eğitiminde, katı yöntemlerin uygulanmasına direnme, kendini kabızlıkla gösterir.
3. Barsak tembelliği olanlarda;, bu hal D vitamini yetersizliğinde (Raşitizm) kalkan bezi (Tiroit) hormon yetersizliğine bağlı kreten bebeklerde ve B^-B2 vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar.
4. Uzun süre lavman ve fitil kullanılan bebeklerde,
5. Doğumsal olarak makat darlığı bulunan bebeklerde, görülür.
Kabızlıkta sağıtma, nedene göredir. Diyet ayarlanır, bol posalı besinler ve bol sıvı verilir. Süt çocukluğu evresinde yulaf unu, muhallebi ve diyetteki şeker miktarının arttırılması sorunu çözer.
Yaşamın ilk yılında bebeklerde değişik mikroplara bağlı göz ihtihapları görülür. Bunlar arasında en önemlisi anne dölyatağından kaynaklanan bel soğukluğu mikrobunun oluşturduğu göz İltihabıdır.
Bu nedenle koruyucu olarak doğumda bebeklerin gözlerine gümüş nitratlı damla, steril serum fizyolojik veya sulandırılmış limon suyu da damlatılabilir.
Gözler devamlı olarak gözyaşı ile yıkanırlar. Gözyaşı salgısı doğumda yeterinci oluşur. Gözyaşı özel bir kanalla gözden buruna aktarılır. Bazen bu kanalda tıkanıklık ve iltihaplanmalar görülür. Antibiyotikli merhemler ve burnun gözpınarına yakın yerine, köke doğru masajlar yarar sağlar. Uzayan iltihaplı hallerde çocuk ve göz hekimine başvurmak gerekir.

Leave a comment